top of page
  • ecopress

Οικοδομικοί συνεταιρισμοί

Νομοθετική ρύθμιση για νέες οικιστικές αναπτύξεις


Επιταχύνεται η διαδικασία μεταβίβασης των επιμέρους συνεταιριστικών ακινήτων των Οικοδομικών Συνεταιρισμών, με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε ως τροπολογία προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ. Περισσότεροι από 300 Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί, που διαθέτουν πάνω από 300.000 στρέμματα σε περιοχές «φιλέτα» όλης της χώρας έχουν γίνει πόλος ενδιαφέροντος της κτηματαγοράς, για νέες οικιστικές αναπτύξεις.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η απόφαση έγκρισης των διαγραμμάτων εφαρμογής με τη διανομή των οικοπέδων, τον ονομαστικό πίνακα των αντίστοιχων δικαιούχων μελών και τη συνημμένη πράξη συμβολαιογραφικής παραχώρησης και μεταβίβασης στον οικείο Δήμο των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων της εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης Οικοδομικών Συνεταιρισμών, επέχει θέση πράξης εφαρμογής της ως άνω μελέτης.

Η νομοθετική ρύθμιση έρχεται να διευκολύνει Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς και επενδυτές. Περισσότεροι από 300 Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί, που διαθέτουν πάνω από 300.000 στρέμματα σε περιοχές «φιλέτα» όλης της χώρας έχουν γίνει πόλος ενδιαφέροντος της κτηματαγοράς, καθώς η νομοθεσία υπό προϋποθέσεις επιτρέπει να αξιοποιηθούν για νέες οικιστικές και επενδυτικές αναπτύξεις.

Δυναμικά στην κτηματαγορά

Συγκεκριμένα η ολοκλήρωση έως το 2025 των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ) για το 70% της επικράτειας, οι εγκρίσεις με Προεδρικά Διατάγματα Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων για οικισμούς και νέες επεκτάσεις τους, που προωθούνται σταδιακά μετά από δεκαετίες στασιμότητας, όπως επίσης οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τους Δασικούς Χάρτες, που έχουν κυρωθεί στο 90% της χώρας,  οι οποίες επιλύουν ιδιοκτησιακά και πολεοδομικά θέματα, ιδίως για ιδιωτικές εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως δασικές, που πλέον όταν το δημόσιο δεν διαθέτει ακλόνητους τίτλους ιδιοκτησίας καταχωρίζονται στους ιδιώτες, δημιουργούν νέα δεδομένα για τις εκτάσεις Οικοδομικών Συνεταιρισμών και τις βάζουν δυναμικά στην κτηματαγορά.

Αξιοποίηση έναντι ανταλλάγματος

-«Τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς απασχολεί η οικιστική ανάπτυξη των εκτάσεων τους για να αποκτήσουν στέγη τα μέλη τους αλλά και σε πολλές περιπτώσεις, που οι συνεταιρισμοί έχουν εκτάσεις έτοιμες προς αξιοποιήση προκαλούν τον ενδιαφέρον οι λύσεις μικτής οικονομικής αξιοποίησης, που δίνουν τη δυνατότητα μέρος της έκτασης να αξιοποιηθεί από ιδιώτες επενδυτές έναντι ανταλλάγματος και μεγάλος αριθμός μελών, που δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στις δαπάνες έργων υποδομής και στο κόστος κατασκευής ακινήτων να αποζημιωθεί», έχει αναφέρει η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών Ελλάδας».

Ολόκληρη η νομοθετική ρύθμιση

«Ρύθμιση θεμάτων εφαρμογής Πολεοδομικής Μελέτης Οικοδομικών Συνεταιρισμών – Προσθήκη παρ. 15 άρθρου 39 ν. 4030/2011

Στο άρθρο 39 του ν. 4030/2011 (Α’ 249), περί νέου τρόπου έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών, προστίθεται παρ. 15 ως εξής:

«15. Η απόφαση έγκρισης των διαγραμμάτων εφαρμογής με τη διανομή των οικοπέδων, τον ονομαστικό πίνακα των αντίστοιχων δικαιούχων μελών και την, αναπόσπαστα συνημμένη στα στοιχεία αυτά, πράξη συμβολαιογραφικής παραχώρησης και μεταβίβασης στον οικείο Δήμο των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων της εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης Οικοδομικών Συνεταιρισμών, επέχει θέση πράξης εφαρμογής της ως άνω πολεοδομικής μελέτης, η οποία, σύμφωνα με την ισχύουσα τοπική αρμοδιότητα, καταχωρίζεται στα κτηματολογικά βιβλία του νομικού προσώπου δημοσίου δίκαιου «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ή μεταγράφεται στα βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου με επιμέλεια του οικείου Οικοδομικού Συνεταιρισμού, που ενεργεί τόσο για ίδιο λογαριασμό, όσο και για λογαριασμό των δικαιούχων μελών του. Με την καταχώριση ή μεταγραφή του πρώτου εδαφίου επέρχονται όλες οι γεωμετρικές μεταβολές στο ακίνητο, που προβλέπονται στην ως άνω εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη, καθώς και οι μεταβολές στα εμπράγματα δικαιώματα επί των οικοπέδων του ακινήτου που περιέρχονται κατά κυριότητα στους δικαιούχους – μέλη του Οικοδομικού Συνεταιρισμού.».


bottom of page