top of page
  • Εικόνα συγγραφέαLYX ESTATE

1st Real Estate Conference

Πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής το 1ο συνέδριο για το Real Estate



Στις 29 Νοεμβρίου στην αίθουσα banquet στο Μέγαρο Μουσικής ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο συνέδριο για το Real Estate. Το παρόν έδωσαν διάφοροι φορείς του χώρου, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός και ο υφυπουργός οικονομικών, ο νέος δήμαρχος της Αθήνας, και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Dimand και Intrakat. Από μεριάς της Κυβέρνησης εκδηλώθηκε η πρόθεση προσέλκυσης νέων επενδύσεων, όπως και η αξιοποίηση των καταλληλότερων και κατά προτεραιότητα ακινήτων του δημοσίου, στόχος που θα επιτευχθεί με την πρόσληψη επενδυτικού σύμβουλου, υπεύθυνου για την χάραξη της στρατηγικής. Σχετικά με το σχέδιο ''ΠΥΡΚΑΛ'' (μετεγκατάσταση αρκετών δημόσιων υπηρεσιών του κέντρου προς τον χώρο του πρώην εργοστασίου στην Δάφνη) ο κύριος Ανδριόπουλος (Dimand) επιχειρηματολόγησε για την επιτυχία του σχεδίου και τάχθηκε σαφώς υπέρ του.

Οι μικρές αστικές παρεμβάσεις σε γειτονιές και μικρούς δρόμους της Αθήνας αποτελούν προτεραιότητα του νέου δήμαρχου της Αθήνας, ενώ ο περιορισμός του φαινόμενου AIRBNB κρίθηκε επιτακτκός.

Η εδώ και πέντε (5) χρόνια διαρκή αύξηση των αξιών των ακινήτων (μετά την απότομη πτώση τους προγουμένως) και η συνεχόμενη ζήτηση θεωρείται φυσιολογική εξέλιξη (φαινόμενο ελατηρίου) που σε συνδυασμό με τους δείκτες της οικονομίας, τις επενδύσεις που ήδη εξελίσσονται, αλλά και αυτές που έχουν δρομολογηθεί, οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν τίθεται θέμα ''Φούσκας της αγοράς ακινήτων''.

Οι κυριότερες προκλήσεις πλέον είναι δεδομένες και αυτές είναι: 1) Η αύξηση (απρόβλεπτη) του κόστους κατασκευής, 2) Υψηλά επιτόκια δανεισμού, 3) Η έλλειψη τεχνιτών.

Αξιόπιστη έρευνα μεταξύ διάφορων CEO και ιδιοκτητών επιχειρήσεων έδειξε πως για την πλειονότητα το 2024 θα είναι μια χρονιά πειθαρχίας και υπομονής.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν επίσης εκπρόσωποι ΑΕΕΑΠ (ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας οι οποίες δραστηριοποιούνται πλέον και στην ανάπτυξη ακινήτων-development) με αναφορά στην ανάγκη για ρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο και στον τρόπο φορολόγησης τους, και εκπρόσωποι εταιριών διαχείρησης δανείων και ακινήτων (doValue, Cepal) που αναφέρθηκαν στον ρόλο τους και τη συμβολή τους στην κτηματαγορά.


12 Προβολές
bottom of page