top of page
  • Εικόνα συγγραφέαLYX ESTATE

Η διαμόρφωση της αγοράς γραφείων στην Αττική

Έγινε ενημέρωση: 27 Μαρ

Πλέον η εικόνα της αγοράς γραφείων στην Αττική ξεκαθαρίζει



Η αγορά που ήταν υπό διαμόρφωση από το 2017 ως και σήμερα, δείχνει κατεύθυνση, με την εικόνα να ξεκαθαρίζει. Βάσει μελετών, αναλύσεων, διαθέσιμων αποθεμάτων, υπό κατασκευή κτιρίων, τρεχουσών αξιών και ζητήσεων, μπορούμε να κατατάξουμε τα γραφεία σε τρεις ταχύτητες-κλάσεις:


Ά Ταχύτητα ή A class:

Κτίρια γραφείων ανεξάρτητα θέσης, ποιοτικά, μοντέρνα, με προσφορά στο περιβάλλον, ψηφιοποιημένα και αυτοματοποιημένα συστήματα, παροχές εντός του κτιρίου προς τους εργαζόμενους (π.χ. συστήματα ευεξίας). Ενδεικτικά αναφέρονται τα νεόδμητα στην Κηφισίας (Παράδεισος Αμ.), Αμαρουσίου Χαλανδρίου (Σωρός), Πειραιά, Ελληνικό, Αλεξάνδρας κ.α. και τα ανακατασκευασμένα όπως στην Πατησίων, Πύργος Πειραιά, Μιχαλακοπούλου, Αμπελόκηπους κ.α.

Είναι η υποκατηγορία με το μικρότερο απόθεμα, με αυξημένη ζήτηση  κυρίως από ανώνυμες εταιρείες, εταιρείες δημοσίου και τράπεζες. Οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο διαμορφώνεται πέριξ των 30€, ενώ ήδη παρατηρείται επιβράδυνση της αύξησης των αξιών με προοπτική σταθεροποίησης.


Β’ Ταχύτητα ή B class:

Εδώ παρατηρείται το μεγαλύτερο απόθεμα, με βασικά χαρακτηριστικά την παλαιότητα, τη θέση σε κεντρικούς άξονες (Κηφισίας, Μεσογείων, Συγγρού, Βουλιαγμένης), ανακαινισμένα ή μερικώς ανακαινισμένα, με ή χωρίς θέσεις στάθμευσης. Η μειωμένη ζήτηση και το διαθέσιμο απόθεμα προμηνύουν σταθεροποίηση των τιμών και ήπια ύφεση. Στην ζώνη των 15€ διαμορφώνεται η αξία ανά τετραγωνικό μέτρο.


Γ’ Ταχύτητα ή C class:

Η παλαιότητα, η δευτερεύουσα θέση, και ενεργοβόρα απόδοση (ως μη ανακαινισμένα) είναι τα χαρακτηριστικά τους. Η ζήτηση είναι περιορισμένη, το απόθεμα αρκετά μεγάλο και οι αξίες κινούνται κοντά στα 5€ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αναμένεται υποχώρηση αξιών καθώς το είδος των μισθωτών δεν έλκεται ιδιαίτερα, επιλέγει συστέγαση ή χρήση γραφείων ευέλικτης επιφάνειας και χρόνου.


Επιγραμματικά η νέα πραγματικότητα:

  • Στην (μη αναστρέψιμη) εποχή της ψηφιοποίησης η ευέλικτη εργασία ευνοείται και η επιλογή του location αποδυναμώνεται.

  • Απουσιάζουν τα ξένα κεφάλαια από την αγορά γραφείων.

  • Η τάση της αποκέντρωσης είναι εντονότερη

36 Προβολές
bottom of page